Skip to Content

חובה לציית להנחיות הרופאים ומשרד הבריאות ולהשכיב התינוקות על גבם בשינה

הדברים נאמרו בשיחה מיוחדת בכנס מקצועי שהתקיים במרכז הרפואי מעיני הישועה בהשתתפות רופאים ומומחים | בכנס נחשף: ב-90% ממקרי מוות בעריסה התינוקות נמצאו שוכבים על בטנם | בעולם המערבי חלה ירידה דרמטית של 50-70% במקרי מוות בעריסה בשל יישום ההמלצות להשכיב תינוקות על גבם | בישראל: רק כשליש מההורים ורק 19% מההורים החרדיים משכיבים את התינוקות על גבם | דיני נפשות 

חובה לציית להנחיות הרופאים המומחים ומשרד הבריאות ולהשכיב את התינוקות אך ורק על גבם בעת השינה", פסק הגאון הגדול רבי יצחק זילברשטיין שליט"א, יו"ר וועד ההלכה שע"י המרכז הרפואי מעיני הישועה ורבה של רמת אלחנן. הדברים נאמרו בשיחה מיוחדת ומאלפת לכנס מקצועי למניעת תאונות והפחתת הסיכון למוות בעריסה שהתקיים במרכז הרפואי מעיני הישועה, בהשתתפות רופאים ומומחים בתחומי המחקר והטיפול בתינוקות וילדים.

כנס "שומרים על הילדים" - מניעה מ מוות בעריסה

הכנס התקיים תחת הכותרת – "שומרים על הילדים – הופכים את המרחב למקום הכי בטוח לילדים ולפעוטות", במטרה להביא להגברת המודעות בתחום המניעתי של תאונות בית והפחתת הסיכון ל מוות בעריסה. בכנס השתתפו רופאים ומומחים שונים בתחום מהמרכז הרפואי 'מעיני הישועה', 'שערי צדק', 'משרד הבריאות', 'התוכנית 360 לילדים ונוער בעיריית בני ברק' וארגון 'בטרם'.

במרכז הכנס, נשמעו דבריו של הגאון הגדול רבי יצחק זילברשטיין שליט"א רבה של שכונת רמת אלחנן, חבר מועצת גדולי התורה ויו"ר וועד ההלכה של מעיני הישועה, לאחר שהוצגו בפניו מספר שאלות בנושא, השיב והדגיש בחובת הציות לרופאים והמומחים בתחום המניעתי מהפן ההלכתי.

 על אחת כמה וכמה כשהרופאים אומרים, שהניסיון מראה וההיגיון אומר שיש קצת סיכון (בהשכבת תינוק על הבטן) ודאי שאסור לעשות זאת. כל אמא חייבת ומצווה עליה לשמוע לדברי הרופאים, ואם הרופאים אומרים, שיש חלילה חשש, הרי שחובה לשמוע להם
- הגאון הגדול רבי יצחק זילברשטיין שליטא,

במענה לשאלה הראשונה הנוגעת למוות בעריסה, שחלק מההורים עדיין אינם מודעים להמלצות או אינם סבורים שחיוני לציית להוראות הרופאים, השיב הגר"י זילברשטיין שליט"א: "בגמרא כתוב שאמא אסור לה ללכת כאשר הילדה נמצא מאחורי גבה (מנשא) מחשש שמא יגנבו את הילד. מתי שמענו שקורה דבר כזה? אולי פעם למיליון. אבל חז"ל חששו ואמרו איסור מוחלט לאשה ללכת בצורה כזאת.

"על אחת כמה וכמה כשהרופאים אומרים, שהניסיון מראה וההיגיון אומר שיש קצת סיכון (בהשכבת תינוק על הבטן) ודאי שאסור לעשות זאת. כל אמא חייבת ומצווה עליה לשמוע לדברי הרופאים, ואם הרופאים אומרים, שיש חלילה חשש, הרי שחובה לשמוע להם".

בפני הגר"י זילברשטיין הוצגה שאלה נוספת: "יש תחושה בציבור שמכיוון שבעבר היו המלצות להשכיב התינוק על הבטן ועכשיו ההמלצות להשכיב על הגב, התחושה היא שהמלצותיהם בנויות לפי כל מיני השערות לא כ"כ מבוססות שאנחנו לא צריכים להתחשב בהם, האם אמנם צריכים להתחשב בהשערות העדכניות?".

על כך השיב הגר"י זילברשטיין: "כן! ויש לומר, בגמרא כתוב אין רשות לרופא לרפאות רק ברשות בית דין, אומר רבינו 'ערוך השולחן' היום בית דין לא מתעסק בזה, ועל כן כיום הרופאים המומחים ומשרד הבריאות הוא הקובע! אם הם אומרים היום כך, הרי זו הלכה!".

שאלה נוספת שהוצגה בפני הרב: "רואים הרבה פעמים ילדים קטנים בני 6 או 7 לוקחים עגלה עם ילד בן חודשיים או שלוש ובקושי הם רואים את הכביש".

הגר"י זילברשטיין: "חס ושלום! אסור את זה לעשות!".


להצלת חיי התינוקות

המסר החשוב העולה מהנתונים שהוצגו בכנס הוא כי בהשתדלות נכונה ניתן להשפיע בעז"ה על ירידת שיעור מקרי המוות הפתאומי בתינוקות על ידי שינוי בהרגלים ויישום ההמלצות.

מהם אמצעי הבטיחות שיש לנקוט למניעת  הסיכון למות תינוקות?

ד"ר ענת שץ: "אני קוראת להורים ולכל המטפלים בתינוקות להקפיד הקפדה יתירה, לנקוט  בכל הצעדים הפשוטים, המצויים בידינו, להפחתת הסיכון למוות פתאומי של תינוקות".

  • בכל פעם שאתם משכיבים את התינוק לישון – ביום ובלילה – הקפידו תמיד להשכיבו לישון על גבו.
  • השתמשו במזרן נוקשה ובסדין תואם ומתוח. במיטה או בעריסה בעלי  תו תקן.
  • חלקו חדר עם התינוק – השכיבו את התינוק לישון בעריסה או במיטה נפרדת בחדר ההורים, סמוך למיטת ההורים עד גיל חצי שנה ועדיף עד גיל שנה.
  • אין להשכיב תינוק לישון במיטת ההורים או האחים, על ספה, כסא או כורסה בשום מצב.
  • אין להשאיר תינוק לישון בכיסא רכב או בעגלה.
  • שמרו על סביבת שינה ריקה מחפצים רכים כמו כריות, מצעים חופשיים ומגני ראש.
  • הימנעו לחלוטין מעישון בסביבת התינוק.
  • הימנעו מחימום יתר בחדר: הטמפרטורה המומלצת היא 22 מעלות צלסיוס.
  • הימנעו מהלבשת התינוק בשכבות ביגוד עודפות.
  • הנקה נמצאה כגורם מגן מפני מוות עריסה.
  • בזמן ההשכבה לישון תנו לתינוק מוצץ נקי ויבש שאינו קשור לחוט (לאחר גיל חודש כשההנקה התבססה).
  • אין להשתמש במוניטור ביתי למניעת מוות בעריסה.
  • כשהתינוק ער ובהשגחת מבוגר יש לעודדו להיות על הבטן.

 למידע נוסף ניתן לפנות לקו החם של עמותת עתיד: 02-6666833


מחקרים והרצאות מקצועיות נשמעו ע"י ד"ר יורם בן יהודה, מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי מעיני הישועה, אשר הדגים תרגילי החייאה חיוניים על בובת תינוק, שרצוי ומומלץ לכל מי שמטפלת בילדים שתהיה מורגלת בהם בשעת הצורך ח"ו.

הרצאה מקצועית בתחום המניעתי והמחקר של מוות בעריסה נמסרה ע"י ד"ר ענת שץ, מומחית לרפואת אף אוזן גרון, מנהלת מרפאת ריאות-נשימה-ילדים ב'שערי צדק', יו"ר עמותת 'עתיד' וחברת ההנהלה העולמית של הארגון הבינלאומי לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות. היא הציגה מחקרים חד-משמעיים שהוכיחו כי במדינות שבהן עברו להשכיב תינוקות על הגב, חלה ירידה דרמטית במספר מקרי מוות תינוקות.

על פי נתונים שהציגה בכנס  ד"ר שץ, מוות בעריסה היא סיבת המוות העיקרית,  בגילאי חודש עד שנה, כאשר 99% מהמקרים יתרחשו עד גיל חצי שנה. שיא השכיחות בתינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים. רוב מקרי המוות מתרחשים בעת השינה.

בין השנים 2005-2013 נפטרו בישראל, מדי שנה, בין 40 ל-89 תינוקות בני פחות משנה. ממוות פתאומי בלתי מוסבר. (ב-90% ממקרי המוות בעריסה התינוקות נמצאו שוכבים על בטנם).

 בישראל  אחוז ההורים שמשכיבים את תינוקם על הגב עדיין נמוך מאוד 33% -40%, על פי סקרי עמותת עתיד ומשרד הבריאות, בהתאמה. רק 19% מהאוכלוסייה החרדית, משכיבות את התינוקות על גבם. אימהות לתינוק ראשון נוטות יותר לנהוג לפי ההנחיות. אימהות במשפחות ברוכות ילדים והמודעות במגזר החרדי (ולהבדיל במגזר הלא-יהודי) דלה מאוד.

בשעה שבעולם המערבי חלה ירידה דרמטית של 50-70% , במקרי המוות בעריסה בשל יישום ההמלצות להשכיב תינוקות על גבם ולהימנע מעישון בישראל המספרים נותרו יציבים למדי. בסקרים של עמותת עתיד נמצא כי היענות  ההורים והמטפלים בתינוקות ליישום ההמלצות להפחתת הסיכון למוות פתאומי נמוכה יותר בארץ, בהשוואה לארצות מערביות אחרות.

בישראל  אחוז ההורים שמשכיבים את תינוקם על הגב עדיין נמוך מאוד 33% -40%, על פי סקרי עמותת עתיד ומשרד הבריאות, בהתאמה. רק 19% מהאוכלוסייה החרדית, משכיבות את התינוקות על גבם. אימהות לתינוק ראשון נוטות יותר לנהוג לפי ההנחיות. אימהות במשפחות ברוכות ילדים והמודעות במגזר החרדי (ולהבדיל במגזר הלא-יהודי) דלה מאוד.

נציגת ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים הגב' אורלי לביד–ברזל, הציגה בפני המשתתפות מידע והדרכה חיונית מלווה במצגות אודות הסיכונים השונים שבכל בית ובכל מסגרת בו מטופלים תינוקות וילדים, שניתן להיזהר ויש להיזהר בהם.

הרצאה מסכמת מסרה גב' מתי אברהם, אחות טיפת חלב ומרכזת תחום 'מוות מסיבה לא ידועה בתינוקת', לשכת הבריאות מחוז תל אביב, שהציגה נתונים ומידע חיוני אודות מוות מסיבה לא ידועה.

במהלך הכנס נשמעו דברים ע"י מנכ"ל המרכז הרפואי מעיני הישועה שלמה רוטשילד, מ"מ ראש עיריית ב"ב הרב אברהם רובינשטיין, יו"ר אגודת 'עזר מציון' הרב חנניה צ'ולק. הכנס התקיים במסגרת 360 התכנית הלאומית לילדים ולנוער. בפעילות התכנית 360 לילדים ונוער בבני ברק, חל מהפך משמעותי בהתייחסות לילדים ובני נוער בסיכון ולתכנית היו הישגים משמעותיים בהעלאת המודעות לתחומי סיכון אצל גורמי טיפול אנשי חינוך והורים.

הרב שמעון קשש, מנהל המחלקה לילדים ונוער ותוכנית 360° בעיריית בני ברק מציין כי להצלחת הכנס חברו גורמים רבים ויש להודות להם: הגב' ארלט מויאל, מנהלת האגף לשירותים חברתיים וממונה יישובית; הרב יהונתן ספרא מנהל אגף החינוך; הרב אליהו קוריץ מנהל מח' בריאות; הגב' מרים קורש אחות אחראית ראשית טיפות חלב בעיר; הגב' מתי אברהם, אחות טיפת חלב ומרכזת תחום 'מוות מסיבה לא ידועה בתינוקת', לשכת הבריאות מחוז תל אביב; ארגון עזר מציון, ארגון בטרם ובמיוחד למרכז הרפואי מעיני הישועה בראשות המנכ"ל הרב שלמה רוטשילד, והמחלקה לדוברות ושיווק על פועלם הרב להצלחת הכנס.

 

 

כנס "שומרים על הילדים"

 

כנס "שומרים על הילדים"

 

חדשות מרכז נוספות

במיוחד בשבילך! המערך לכירורגיה גניקולוגית באגף הנשים במעיני הישועה

מענה בכל תחומי רפואת הנשים, שפירה או ממאירה, כולל טיפול בדימומים, ממצאים ברחם, שחלות, חצוצרות, צניחת אגן, בריחת שתן, אנגומיטריוזיס, רפואת גיל המעבר ורפואת נערות ומתבגרות. הטיפול ניתן ע"י רופאות ורופאים מומחים. קרא עוד >

ב"מעיני הישועה" נותנים יד למאמץ המלחמתי

בימים בהם "כל המדינה חזית" נרתם צוות המרכז הרפואי ׳מעיני הישועה׳ לטיפול בפציעות בחיילים בהתראה מיידית. מ. הוא לוחם באחת היחידות המובחרות בצה"ל, הפועלת בחודשים האחרונים בעומק רצועת עזה. במהלך פעילות מבצעית לפני כשבועיים נפצע מ. בכף ידו מרסיסים, כאשר טיל נורה אל עבר הכוח שלו. קרא עוד >

חזור למעלה