פעימות מוקדמות

שאלה

אני בן 40 ללא עבר רפואי מיוחד. רופא המשפחה שלח אותי לעשות בדיקת אקו לב והולטר 48 שעות עקב ריבוי מקרים לאחרונה של פעימות מוקדמות. רציתי לברר מה פשר המושג "פעימות מוקדמות" וממה הן יכולות לנבוע.
אייקון רופאים
תשובה
פעימות לב מוקדמות הן תופעה לא נדירה הקיימת גם באנשים בריאים לחלוטין. לעיתים, קיימת הרגשה של "פעימה חסרה", אך הרגשה זאת היא מוטעית, כיוון שלא חשים את הפעימה המוקדמת מפאת קרבתה לפעימה הסדירה הקודמת. פעימות מוקדמות באנשים בריאים הן לרוב ממקור פרוזדורי -לב ולעיתים גם מקורן מחדרי-הלב. באנשים בריאים, פעימות מוקדמות אלו הן ממוקד בודד. הן מופיעות לרוב רק במנוחה, ונעלמות בדרך כלל בעת מאמצים גופניים. נראה לי שזה המצב הקיים אצלך, ולכן אין מקום לדאגה ולכאורה אתה יכול לנהל אורח חיים רגיל, כולל פעילות גופנית וספורטיבית. באם רישום הולטר של 48 שעות ידגים אצלך ריבוי של פעימות מוקדמות ממוקדים שונים ובצרורות, אזי רצוי לעבור בירור קרדיולוגי, בעיקר כדי לשלול מחלה בשריר הלב (קרדיומיופטיה).

עוד שאלות בנושא

  שלום אני רוצה להתייעץ לגבי מה שעובר עליי בתקופה האחרונה. אני בחורה בת 26 ויש לי מדי פעם לחצים בחזה כמו דקירות חזקות לכמה דקות ומפסיק כלא היה. זה נמשך כבר תקופה של אולי חודשיים אולי קצת יותר. בנוסף אני סובלת מכאבי ראש חזקים מאוד שאין לדעת ממה הם מגיעים (עשיתי את כל הבדיקות האפשריות) ואתמול היה לי התקף חזק בראש שלא עזב אותי במשך 3 שעות , בין לבין הרגשתי כאבים חזקים בזרוע שמאל משהו שקצת הלחיץ אותי ובסופו של ההתקף הקאתי והרגשתי חלשה מאוד. יש לציין שאבא שלי לקה בהתקף לב שהיה בן 47 לפני כ9 שנים. רציתי להתייעץ מה לעשות האם לפנות לבדיקות מסוימות? (רופאת המשפחה שלי שלחה אותי לא.ק.ג ואקו לב מאמץ, אך לא הלכתי בגלל פחד אולי)
אייקון רופאים
תשובת הצוות הרפואי
שלום, ניתן לשער מתיאורך כי הבעיה אינה בתחום האורגאני אבל כדאי בכ"ז שתעברי את הבדיקות שהומלצו על מנת שתיווכחי שחור על גבי לבן "שהכל בסדר"  . בנוסף נשמח אם תבואי למרפאתנו להיבדק באשר לכאבי הראש שלך. רפואה שלמה.

שלום,

האם ישנו קשר בין המוקד האקוגני בלב למוקדים נוספים שהודגמו בחלל הבטן ובכבד? והאם מספר מוקדים אקוגנים בלב ומספר מוקדים במח מעלים את הסיכון לבעיה רפואית?

תודה,

אייקון רופאים
תשובת הצוות הרפואי

מוקד אקוגני בלב אינו סמן למחלה בעובר אלא משמש כסמן גנטי ומעלה במעט את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון. עם זאת מקרה של מוקדים אקוגנים באברים אחרים כמו בבטן, במעים או בכבד הינם שיכים לקטגוריה אחרת ומצריכים בירור רפואי מלא לעובר כולל מעקב סקירה מכוונת לצורך אבחון, יעוץ ובירור גנטי ובדיקות וירליות לשלילת תהליך זיהומי, ישנם גורמים נוספים יותר נדירים שאין פה המום להעלותם.

לשאלה השניה התשובה, אכן כן. שילוב של מוקדים בלב ובמוח מחשידים להפרעה משולבת הגורמת להופעת מוקדים במספר מערכות, חשוב לברר זאת לעומק כולל בירור גנטי, ניתן אף להרחיב את הבירור ההדמיתי באמצעות בדיקת MRI ובמקביל להמשיך במעקב מכוון ללב במטרה לעקוב אחר התפקוד הלבבי.

שלום, בעקבות אבחנה של סקלרודרמה ממוקמת (מורפיאה) נערך בירור לוודא שהמחלה אינה סיסטמית ובעקבות תלונתי על קוצר נשימה במאמץ וחולשה. התברר שבלי קשר למורפיאה יש לי דופק מהיר במאמץ קל (לאחר ירידה ועליה במדרגות מדד הרופא דופק של 190). במבחן מאמץ הדופק הגיע ל197 ולאחר התאוששות ירד ל124. בדיקות אקו לב, צילום חזה, אקג יצאו תקינות. בדיקות הדם תקינות. קרדיולוג המליץ על הליכה של 20 דקות פעמיים ביום, בהתחלה עזר קצת, בהמשך לא עזר. מה עוד ניתן לעשות? הבעיה משבשת את התפקוד בצורה חריפה ביותר (במיוחד כעת שאני בהריון בשבוע 10 והדופק הוא מעל 100 רוב הזמן גם במנוחה). כיום כשאני הולכת על מכשיר הליכה במהירות של 3 קמ"ש אני מגיעה לדופק של 140-150. במאמצים גדולים יותר (שאני משתדלת לא לעשות) כנראה שהדופק הרבה יותר גבוה.
אייקון רופאים
תשובת הצוות הרפואי
לשואלת יש ככל הנראה בעיה בלב. דופק כל כך מהיר במנוחה ובמאמץ קל, באישה צעירה ,אינו תקין. הבדיקה הראשונה שיש לעשות היא בלוטת התריס. יתר פעילות של הבלוטה נפוצה בנשים צעירות . בדיקת דם פשוטה תיתן תשובה ברורה. אם בדיקת בלוטת התריס תקינה יש לפנות בדחיפות לקרדיולוג על מנת לבדוק את הלב  בא.ק.ג. ובאקוקרדיוגרם ולברר מה אופי המחלה. קיימים סוגים שונים של דלקות ומחלות אחרות של שריר הלב. אסור להניח למצב להמשך. הריון מהווה עומס על שריר הלב ובהמשך ההיריון יש סיכון לפתח אי ספיקת לב או הפרעות בקצב הלב שיסכנו הן את העובר והן את האם. רפואה שלמה !