מה ההבדל בין מפרק קרמי או מפרק פלסטיק ?

שאלה

שלום,

אני בת 60, מועמדת להחלפת מפרק ירך עקב אוסטאוארטריטיס. מציעים לי מפרק קרמי או לחלופין פלסטיק כלשהו מתקדם. מה ההבדל בין שני החומרים? בהתאם למה ניתן לבחור את סוג השתל, ומהם השיקולים שצריכים להנחות אותי?

אייקון רופאים
תשובה

משתל מפרק ירך מורכב ממספר חלקים. החלק בו מתבצעת התנועה בנוי מכדור העשוי מתכת או קרמיקה המסתובב בתוך מבנה קעור העשוי ממתכת, קרמיקה או פלסטיק. כל השילובים אפשריים (ראש קרמי בתוך פלסטיק או בתוך קרמיקה וכדומה…). מן הסתם יש לכל חומר ולכל שילוב של חומרים יתרונות וגם חולשות. קצרה היריעה של מסגרת זו מלפרט ולהסביר את כל היתרונות והחסרונות של כל חומר ושילוב חומרים במצבים שונים.

רק במקרים רפואיים ספציפיים יש יתרון לשילוב מסוים על פני האחרים. על כל פנים, קרמיקה ופלסטיק 'מתקדם', כפי שהוצע לך, הינן שתי אפשרויות מצוינות המתאימות למרבית המקרים.

יש לציין, שהחומר ממנו עשויים חלקי המשתל, הינו רק אחד מהשיקולים בהם יש לדון לפני ניתוח החלפת ירך. שיקולים נוספים לדוגמא: הגישה בה מתבצע הניתוח, הדרך בה מקובעים המשתלים לעצם ועוד. בשלב הראשון, יש לבנות תמונה רפואית מלאה של כל מקרה לגופו – באמצעות תשאול, בדיקה גופנית ומעבר על בדיקות הדמיה ומעבדה. לאחר מכן אפשר לדון באפשרויות המתאימות למקרה שלך.

עוד שאלות בנושא

שלום

מזה כחודש כואב לי השוק ברגל שמאל ללא מכה בוצע צילום רנטגן ואולטרסאונד ואף הייתי במיון ואין הסבר מה יכול להיות לדעתך ? תודה.

אייקון רופאים
מומחי המרכז הרפואי מעיני הישועה

ראשית כל תודה על השאלה
כאב בשוק יכול להיות ממספר סיבות בהם סיבות ישירות, כלומר בעיה בשוק באם מדובר בשריר, בעצמות או ממקור עצבי; מקור נוסף יכול להיות כאב מוקרן לרוב ממקור של עמוד שדרה מותני גם ללא כאב גב ממוקד
לצורך ביצוע הערכה מדויקת יותר מומלץ להגיע לבדיקה במרפאותינו על מנת שנוכל לעזור יותר

שלום,

אני בן 26 ולפני כשנה וחצי עשיתי תנועה לא נכונה והיו לי כאבים ככרך. פניתי לייעוץ אצל אורותופד בכיר והוא איבחן שנקרעה לי הרצועה הצולבת הקדמית בברך, הרבר אומת גם בצילום MRI . האורתופד המליץ לי על ניתוח, אך כשפניתי למנתח לקבוע תור הוא טען שלדעתו עדיפה פיזיותרפיה ואין צורך בניתוח כיון שלא מדובר על מקרה חמור. עשיתי כעצתו והלכתי לפיזיותרפיה אך אז אמר לי הפיזיותיפיסט שבדרך כלל כאשר לא עושים ניתוח, יש אחרי כמה שנים שחיקה בסחוס של הברך ועוד סיבוכים.
יצאתי מבולבל אודה אם תוכלו להרחיב בעניין מתי ולמי כדאי לעבור ניתוח או לא במקרה של קרע ברצועת הברך והאם יש טיפולים חלופיים ?

אייקון רופאים
תשובת הצוות הרפואי

הבעיה בקרע ברצועה צולבת קדמית בברך היא שלרוב הברך נשארת לא יציבה, ובתנועות חדות, או סיבוביות,יכולה לקרות תת נקיעה של הברך. מצב זהעלול לגרוםלפגיעות בסחוס של הברך ולקרע של מניסקוס בברך. כך, עם הזמן, מתחילה הופעה של שינויים ניווניים בברך. לכן מקובל כיום בעולם לבצע ניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית בברך. במיוחד כשמדובר באנשים צעירים ופעילים, ולא פחות מכך גם לאנשים שאינם צעירים, אך שמרגישים אי יציבות של הברך בחיי היוםיום׳׳.
׳׳אם למרות ההמלצות אתה מחליט שלא לעבור שחזור רצועה, כדאי לקחת בחשבון שלא תוכל לעסוק בחלק גדול מפעילות ספורטיבית, ויהיה לך קושי לטייל בחיק הטבע או על חוף הים. חמור מכך. סביר שעם הזמן תיגרם החמרה גוברת והולכת באי יציבות של הברך.
הטיפול היחיד שאינו ניתוחי, הוא פיזיותרפיה וחיזוק שרירי הברך,שיכולים לאזן במעט את הפגיעה ביציבות של הברך עקב הקרע ברצועה הצולבת הקדמית

שלום,
לפני חודשיים מתחתי רצועה במשחק כדורגל ,מאז יש לי כאבים וקושי ביישור הרגל ,יש הטבה בחימום המקום .
אני כבר לא עושה ספורט בכלל מאז.
האורתופד שלח אותי למיפוי עצמות כדי לבדוק מה יש לי .
האם אין חלופה? MRI למשל? האם אוכל לשוב להתאמן ?
אפילו ההליכה שלי כבר לא מה שהיתה למרות שיש שיפור.
אנא עזור לי , אני אובדת עצות !

אייקון רופאים
תשובת הצוות הרפואי

שלום,
כדי לעזור לך רצוי לבדוק את הברך שלך. יתכן שיש קרע חלקי או מלא של רצועה בברך או קרע של מניסקוס.
בדיקת MRI של הברך הפגועה יכולה בהחלט לקדם אותנו בהמלצות לטיפול.

בברכה,