Skip to Content

הכאב הפחות מדובר אחרי הלידה

האם הלכת לרופא בעקבות תלונה על כאבים במפשעות, בגב תחתון, ברגליים, בעצם הזנב? האם שמעת מונחים מבהילים כמו: סימפיזיוליזיס, קוקסידיניה, וגיניסמוס?

2017 אפריל 27 / א' אייר ה' אלפים תשע"ז

כאבי גב תחתון ואגן, כאבים בתוך רצפת האגן – כאלו המגבילים בהליכה, בישיבה ממושכת, בעמידה, בתנועה במיטה, בקיום יחסים, בהתרוקנות ועוד. כאבים המתעוררים במהלך ההיריון, לעתים נמשכים אחרי הלידה ולעתים מתעוררים בעקבות הלידה עצמה. על כלו אלו שכחו לספר לנו – האימהות שלנו, החברות שלנו, רופאי הנשים שלנו. והנה את נמצאת בהריון, או מיד לאחר הלידה ואולי שנה אחרי הלידה ו…כואב לך. ואולי בעצם אמרו לך שאחרי הלידה זה יעבור? אז מדוע ממשיך לכאוב?

צלקות ברצפת האגן

צלקות ברצפת האגן כתוצאה מחתך חיץ או קרעים בלידה, כמו גם צלקות מניתוחים קיסריים, גורמות לשרירים לעבוד בצורה פחות יעילה ואותן בעיות ברצפת האגן שציינתי קודם עלולות לנבוע כתוצאה ישירה מצלקת שלא טופלה!

תקופת ההיריון היא תקופה של שינוי. הגוף על שלל מערכותיו הנפלאות עובר שינויים והתאמות, אשר מטרתם היא להכין אותו להריון, ללידה ולתקופה שלאחר הלידה. את ודאי מכירה מקרוב את השינויים ההורמונליים המאפיינים את התקופה הזו. אותם שינויים גורמים לרקמות החיבור להיות חלשות יותר ותומכות פחות. יחד עם העומס הנוצר על המפרקים במהלך ההיריון והלחץ המופעל על רצפת האגן בלידה עצמה, מתקבלת חגורת אגן פחות יציבה, עם רצפת אגן מוחלשת. שילוב זה עלול להתבטא בקשיי שליטה על הסוגרים, בצניחה של איברי האגן, בקשיי התרוקנות ולעתים קרובות בצורה של כאב גב תחתון, כאב אגני, כאב ברצפת האגן או בשילוב של כל אלו יחד.

האם הלכת לרופא בעקבות תלונה על כאבים במפשעות, בגב תחתון, ברגליים, בעצם הזנב? האם שמעת מונחים מבהילים כמו: סימפיזיוליזיס, קוקסידיניה, וגיניסמוס? כולם מתייחסים לכאב בחגורת האגן וברצפת האגן השכיחים מאוד בתקופה הסב – לידתית. יאמרו לך כי הכאב יעבור אחרי הלידה, או שהכאב לאחר הלידה הוא תקין ויחלוף עם הזמן. בפועל זה לא תמיד קורה ואת נשארת כאובה ומתוסכלת מהמחשבה כי עליך להשלים עם המצב.

גם צלקות מייצרות כאב מקומי או מקרין, בתקופה הסמוכה ללידה, אך גם חודשים ואף שנים לאחר הלידה!! צלקות ברצפת האגן כתוצאה מחתך חיץ או קרעים בלידה, כמו גם צלקות מניתוחים קיסריים, גורמות לשרירים לעבוד בצורה פחות יעילה ואותן בעיות ברצפת האגן שציינתי קודם עלולות לנבוע כתוצאה ישירה מצלקת שלא טופלה!

אם כן מה עלייך לדעת?

10 המלצות בנושא מניעה, טיפול ושיקום הגוף שלך.

  1. כאב – הדרך הקלה להקלה. ניתן למצוא רופאים מתחום בריאות האישה המתמחים בכאב ויודעים להתאים טיפול, אשר לרב משולב עם טיפולי פיזיותרפיה. ניתן להקל משמעותית על כאבים אורתופדיים של חגורת אגן וגב בטיפול המוצע לנשים בהריון ולאחר לידה, באמצעות תרגול, טיפול מנואלי, התאמת חגורות אגן ועוד.
    משכב לידה – זה לא שייך להיסטוריה

    המתיני עם הפילאטיס, היוגה, ה – TRX ואימוני הריצות. 6 שבועות מהלידה הוא זמן ההתאוששות המינימלי הדרוש לגוף. התרכזי במנוחה שלך ובטיפול בתינוקך ובקשי עזרה! זה לא הזמן להוכיח לעולם כי את סופרוומן

  2. הריון זו לא מחלה? אז נא להתנהג בהתאם. כיום ישנן הנחיות ברורות וגורפות הקוראות לאישה עם הריון תקין להתאמן במהלכו, ללא קשר להיותה פעילה גופנית לפני. מצאי באזורך חוג התעמלות המותאם ספציפית לאישה ההרה. מדריך טוב יידע להתאים לך את הפעילות המיטבית לך, תוך התייחסות לרקע הגופני שלך, לרמת הכושר ולכאב.
  3. הכנה ללידה – לא מה שראית בסרטים. נשים אשר חוות כאב בהריון מגיעות עם חששות יותר גדולים מהלידה עצמה. כיום ניתן למצוא גם פיזיותרפיסטיות בקורסי ההכנה ללידה הפרטיים ובקופות החולים, אשר יודעות להסתכל בעין רחבה יותר ולהתאים לכל אישה את התנוחה המומלצת לה ללידה. כל אלו מלווים בלימוד עבודת נכונה של דופן הבטן, הסרעפת ורצפת האגן לקראת הלידה.
  4. ילדת – מזל טוב! הכאב לא עבר כמו שהבטיחו לך? הנה לאט לאט מתחילה תקופת התאוששות ספונטנית של הגוף, הנמשכת גם עד כשנה לאחר הלידה. עם זאת – כאבים ישנים יכולים להתעורר וכאבים חדשים עלולים להיווצר כתוצאה מהלידה, מהטיפול האינטנסיבי בתינוק, ממחסור בשעות שינה, מתזונה לא מאוזנת, ממתח נפשי וסדר חיים חדש. עכשיו את כבר יודעת שיש מה לעשות. גשי לטפל בעצמך.
  5. משכב לידה – זה לא שייך להיסטוריה. קצב החיים המסחרר כיום קצת הרחיק את כולנו מהצרכים הבסיסיים שלנו. נשים אחרי לידה נוטות לחזור לשגרה שלהן מהר מדי ביחס למה שהגוף יכול לשאת. המתיני עם הפילאטיס, היוגה, ה – TRX ואימוני הריצות. 6 שבועות מהלידה הוא זמן ההתאוששות המינימלי הדרוש לגוף. התרכזי במנוחה שלך ובטיפול בתינוקך ובקשי עזרה! זה לא הזמן להוכיח לעולם כי את סופרוומן. (גם ככה המשאית עם המדליות לא מגיעה לכתובת שלך משום מה….)
  6. לעצור את העצירות! נשים חוששות ממתן יציאה לאחר הלידה בגלל תפרים, טחורים, פיסורה ובקיצור – כאב. הקפידי על שתייה מרובה ותזונה עשירה בסיבים, בכדי למנוע צואה קשה וצורך בלחיצות. הימנעי מדחייה של צואה! ברגע שמגיעה תחושת הצורך ליציאה גשי לשירותים. הניחי שרפרף מתחת לכפות הרגליים, כך שהברכיים מוגבהות מגובה האגן והתרוקני בהתארכות ורכינה קדימה, כשבית החזה פתוח והבטן נושמת ומשוחררת.
  7. לא על רצפת האגן לבדה. גלי את שרירי הליבה שלך באמצעות נשימות. עבודת סרעפת טובה מפעילה את שרירי רצפת האגן ושרירי הבטן העמוקים. שרירים אלו שעברו שינויים בהריון ולעתים טראומה בתהליך הלידה עלולים לפתח מתח מוגבר. כתוצאה ישירה מכך עלול להופיע כאב במגע, בקיום יחסים, בהתרוקנות ובמהלך בדיקה אצל רופאי הנשים. במקום לכווץ את אותו אזור מתוח וכאוב – התמקדי בהרפיה שלו! נשימות עמוקות אל חלל הבטן וצלעות תחתונות יסייעו לך בדיוק בהרפיה הדרושה. כתרגיל – בתנוחת שכיבה/שכיבה צדית/ישיבה תמוכה – קחי נשימות עמוקות – לא יותר משש נשימות בדקה. הניחי ידיים על הבטן ונשמי אל הידיים שלך. חזרי על כך 10 פעמים רצופות פעמיים ביום.
  8. הצלקת לא מסתלקת. התייחסי אליה! הרבי בשטיפות של הצלקת הנרתיקית או הקיסרית ויבשי היטב. ניתן להשתמש בפדים קפואים, מגנזיום, אלוורה, שמן לוונדר וקלנדולה. לצלקת הקיסרית ניתן למצוא מדבקות סיליקון מיוחדות, ג'לים ומשחות למיניהם וטיפולי לייזר אשר נמצאו כיעילים בסגירה מהירה של החתך ובשיכוך כאב. לאחר 6 שבועות התחילי לעסות את הצלקת בעדינות – הפרינאלית או הקיסרית. ככל שתגעי בה יותר, כך תרד הרגישות. גם חוסר תחושה אפייני לצלקות – אין צורך להיבהל. פיזיותרפיסטית לרצפת אגן תדע להנחות אותך כיצד לעסות ולהתייחס לצלקת שלך.
  9. צניחת איברי האגן – לא רק בגיל השלישי. התחלת להבחין במשהו שונה בגוף מאז שילדת? אי נוחות, כבדות, איבר שנדחף מטה לכיוון התחתונים? אין מקום לבהלה. כ- 50 אחוז מצניחות איברי האגן מופיעות כבר מהלידה הראשונה. גשי לרופא/ת הנשים שלך ושתפי אותו/ה במה שאת מרגישה. פני לפיזיותרפיסטית העוסקת בשיקום רצפת האגן לקבלת טיפול. יש מה לעשות!
  10. פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן לכל יולדת – לא רק חלום מתוק. אם הגעת עד כאן ודאי כבר הבנת כי יש חשיבות גדולה להתייחסות לרצפת האגן שלך בהריון ולאחר הלידה. ניתן לקבל אצל כל פיזיותרפיסטית העוסקת בשיקום רצפת האגן תכנית למניעה ולשיקום, הכוללת טיפול מנואלי, תרגילים, הדרכה להרגלי חיים נכונים והכוונה לפעילות גופנית מותאמת לך אישית. חפשי לך עוד היום פיזיותרפיסטית באזורך. ניתן למצוא רשימת מטפלות באתר הישראלי לרצפת האגן.

בהצלחה!

 

מרפאות החוץ שלנו שודרגו בכל כך הרבה מומחים,
לכל גיל, לכל אחד וכמובן לכל המשפחה. לבריאות!
חזור למעלה